7 Sfaturi pentru Slăbit Sănătos

Timp de lectură: 10 min

Conținut

Sfaturi slăbit sănătos
Distribuie acest articol

Trecerea directă de la o alimentație haotică și total irațională la consumul obsesiv de salate cu carne slabă și crutoane nu reprezintă în genere o metodă eficientă pentru slăbit sănătos. Au și diversele salate rolul lor, desigur, dar nu așa se slăbește corect și sustenabil.

 

Dietele severe sau regimul alimentar restrictiv funcționează de obicei foarte bine atunci când vrei să slăbești repede, dar nu este sănătos și nici sustenabil pe termen îndelungat. Ai nevoie, de fapt, de o alimentație echilibrată și rațională, una pe care o poți susține zilnic pentru tot restul vieții.

 

Este adevărat că o alimentație mai puțin restrictivă în ce privește numărul de calorii nu va funcționa pe termen scurt, dar astfel nu vei șoca creierul și organismul, și te vei putea adapta mai ușor unui nou stil de viață.

 

Pentru a slăbi sănătos și pentru a nu mai crește niciodată înapoi în greutate este necesar, așadar, să îți schimbi stilul de viață treptat. Nimic extrem nu aduce rezultate ușor de menținut. Dar categoric slăbitul nu trebuie să fie o povară sau un stres.

 

 

Pentru slăbit sănătos, nu mai mânca în restaurante!

 

Am mâncat în suficiente restaurante care servesc mâncare gustoasă, bine aranjată în farfurie și care în același timp este potrivită celor care își doresc să scadă în greutate. Dar ele sunt relativ puține și adeseori prea costisitoare, în timp ce marea majoritate a restaurantelor servesc mâncare exagerat de bogată în calorii, plus că folosesc ingrediente și alimente de cea mai slabă calitate posibilă. Înțeleg vremurile contemporane, dar adevărul este că gătitul acasă rămâne soluția cea mai potrivită dacă îți dorești să slăbești sănătos și sustenabil pe termen lung.

 

Mâncare pentru slăbit sănătos
Mâncarea de restaurant versus gătită acasă

 

Eu înțeleg faptul că mersul la cumpărături și gătitul necesită mult timp, dar este o investiție în sănătatea ta, nu o pierdere totală de vreme. Pe lângă acest lucru, poți găti pentru două zile sau poți împacheta mâncarea și să o duci cu tine la serviciu. Astfel, timpul pierdut pentru a găti este ulterior economisit. Ca să aduc și mai multe argumente, nu durează mai mult de 15 minute să pregătești un mic-dejun. În plus, pentru prânz și cină, există multe preparate culinare care nu necesită mai mult de 30 de minute pentru a fi gătite. Trebuie doar să acorzi atenție activă și să vrei să faci acest lucru.

 

Respectă principiul moderației în alimentație

 

Nu mânca precum Haplea, adică nu fii nătâng(ă), fără rațiune. Poți avea cele 3 mese principale aproape zilnic și să fii în același timp într-un oarecare deficit caloric, având totuși nutrienții esențiali pentru activitatea metabolismului bazal și pentru a susține eventuala activitate fizică.

 

 

Nu este necesar să numeri caloriile. Dacă faci acest lucru vei descoperi cât de greu este să le estimezi corect, în special când prepari o mâncare gătită din diverse legume, deoarece va necesita mereu cântărirea macronutrienților. Să fiu mai explicit, 100 grame de orez brut nu are același volum cu 100 grame de orez fiert. Practic va trebui să pui orezul fiert pe farfuria goală, să cântarești gramajul, după care să faci același lucru cu carnea și grăsimile, separat. Este mult prea laborios și te va scoate din minți acest lucru, mai ales dacă nu ai timpul necesar de pierdut. Va trebui să folosești rațiunea sau logica și să măsori ochiometric cum s-ar spune.

 

Satură-te din mâncarea gătită, nu din pâine și gustări

 

Este greu să slăbești dacă carbohidrații rafinați se depun toți ca grăsime corporală. Pâinea este pentru foarte multe persoane un aliment consumat extrem de frecvent și în cantități mult prea mari. Să nu mai spun faptul că foarte puțini aleg să consume pâine integrală. Alimentația generală a românilor este mult prea mult bazată pe produse din făină de grâu.

 

Diferența dintre făina de grâu albă și cea integrală

 

Dacă ai gătit orez sau cartofi cu carne și salată, atunci satură-te din acea mâncare, nu regla din pâine! Făina albă are un indice glicemic destul de similar cu cel al zahărului alimentar, deci elimină pe cât posibil pâinea și pastele albe. Sau cel puțin caută acele paste care au conținut ceva mai ridicat de fibre alimentare.

 

Mancarea gătită este soluția la slăbit
Farfurii cu mâncare gătite acasă corect, nu semipreparate! Așa se slăbește sănătos

 

Poți slăbi sănătos dacă elimini zahărul total!

 

Trebuie să elimini din alimentație absolut toate produsele care conțin zahăr alimentar. De exemplu, prăjiturile conțin atât zahăr cât și făină albă, double-trouble cum ar spune românii care vorbesc ro-engleza în permanență.

 

Aici mă refer la toate produsele de patiserie, sucurile naturale sau carbogazificate, inclusiv sucurile presate sau stoarse din fructe proaspete, și dulciurile. Dacă vrei să consumi fructe, atunci mănâncă-le proaspete, nu le bea. Sucurile pot avea un conținut ridicat de zahăr (fructoză în acest caz) deoarece se folosesc multe fructe pentru a putea stoarce un pahar mare de suc.

 

Farfurii sau mâncare pentru slăbit
Farfurii care ajută să slăbești sănătos și repede

 

Slăbești atunci când îți educi metabolismul

 

Trebuie să îți faci un program relativ stabil al meselor. Mâncarea trebuie să corespundă sau să fie în strânsă concordanță cu activitatea din cursul zilei. Doar tu poți reeduca modul prin care organismul gestionează resursele energetice (grăsimile corporale), iar mâncatul pe apucate nu ajută acest proces.

 

Este una să urmezi un post intenționat într-un mod asumat și inteligent, și alta să te abții din a mânca câteva ore bune doar pentru a strica totul cu o gustare deloc potrivită sau printr-o mâncare proastă seara târziu. Văd mulți oameni care dau buzna la plăcinte și la covrigi cu iaurt în pauza de la serviciu, pe ideea la plăcinte înainte! Din nou făină, ulei refolosit și calorii goale, nimic nutrienți esențiali. Toate caloriile se depun în acest caz fără nici cea mai mică problemă!

 

Bazele Nutriției: Ghid General în Alimentație

 

Dacă tot nu ai avut timp să te așezi la masă în tihnă, atunci câteva fructe proaspete și apa ar trebui să te ajute, sau poate un iaurt natural cu cereale integrale și semințe. Dar imediat ce ajungi acasă pregătește o mâncare care să te ajute nu doar să stingi pofta ci inclusiv să oferi organismului nutrienții esențiali și calorii din surse bune: cartofi dulci, mazăre galbenă, paste integrale, orez brun sau integral, cartofi fierți sau copți fără ulei, mazăre verde sau păstăi etc.

 

Mâncarea nu trebuie să fie poftoasă ci corectă, aleasă rațional și gătită corespunzător. Încetează să mănânci reactiv bazat pe stări emoționale sau dorințe, în schimb mănâncă și alege produsele bazat pe rațiune și nevoi.

 

În concluzie, mănâncă cina aproximativ în același interval orar și mereu cu 2-3 ore înainte de culcare. Poți renunța câteodată la micul dejun dacă urmezi post intermitent și să mănânci direct prânzul. Sau poți mânca dimineața și să nu mai dejunezi la amiază, acorzi astfel o fereastră lungă de ore în care organismul gestionează perfect resursele energetice, sărind direct la cină. În aceste ferestre de pauză poți bea apă sau mânca 2-3 fructe, ori o salată slabă.

 

Ai grijă la gustări dacă vrei să slăbești
Mâncarea se pune la pachet, iar gustările sunt fructe

 

Poți slăbi sănătos prin Post Intermitent

 

Ceea ce am descris mai sus ține de postul intermitent. El ajută la slăbit prin faptul că atunci când nu mănânci, având grăsime corporală în exces, organismul o folosește pentru a susține metabolismul bazal. Trebuie doar să bei apă pentru a rămâne hidratat(ă), dar poți consuma și alimente care conțin vitamine sau minerale (legume, cafea, apă mineralizată, ceai), dar care nu înmagazinează calorii, ori conțin foarte puțini carbohidrați (merele de exemplu).

 

 

Toate celule organismului consumă energie pentru a funcționa. Activitatea fizică susținută sporește activitatea tuturor acestor celule angrenate în efort, de aceea exercițiile consumă și mai multă energie. Mușchii sunt și ei celule dispuse una lângă cealaltă, dar numite celule musculare, care împreună formează țesutul muscular.

 

Când nu mănânci, organismul preferă să utilizeze energia pe care o are în sânge, provenită de la mâncarea consumată anterior, dar imediat ce această energie este practic utilizată integral (creierul și sistemul nervos inclusiv), recurge la resurse, iar grăsimea, slavă Domnului cumva, o are deja în resurse aproape nelimitate.

 

Sigur că zahărul este combustibilul preferat de către organism, precum și un motor diesel vechi preferă motorina decât uleiul ars de rapiță, dar dacă zahărul lipsește din sânge, iar în schimb are grăsimi corporale la dispoziție, atunci va folosi aceste grăsimi și le va transforma în acizi grași pentru obținerea de energie.

 

Nu există slăbit sănătos fără un minim de exerciții fizice

 

Nu sunt necesare exercițiile fizice sau sporturile pentru a elimina 10-40 kilograme, alimentația generală este cea mai importantă în tot acest proces. Dar ultimele kilograme se elimină extraordinar de greu, de aceea necesită și efort fizic constant, plus și mai multă atenție în alimentație. Doar un metabolism foarte activ va duce la obținerea unui abdomen plat sau la eliminarea mânerelor iubirii, love handles cum ar spune englezii.

 

Metabolismul activ sau o rată metabolică ridicată în perioada de repaus se obține și susține constant doar în urma exercițiilor fizice făcute frecvent. Prin urmare, dacă vrei să scapi inclusiv de celulită, atunci trebuie în mod obligatoriu să faci antrenament fizic destul de frecvent și consecvent, adaptat la capacitatea de efort și recuperare, iar 3 sesiuni pe săptămână sunt suficiente.

 

Nu vei arată niciodată bine sau estetic dacă nu faci exerciții fizice, indiferent care sunt acestea: fitness, crossfit, dansuri, înot, calisthenics, antrenamente acasă, ridicarea greutăților etc.

 

Poți alerga, merge mai des și mai mult cu bicicleta, sau poți face fitness, ori un sport de masă, dar este obligatoriu câtă vreme îți dorești și un fizic armonios, un corp cu musculatură tonifiată. Trebuie lucrată musculatura corpului cât și rezistența la efort aerob cât și anaerob. Îți recomand să iei lucrurile treptat, nu totul odată. Efortul tău va fi răsplătit într-un final!

 

Te invit să citești și articolul recomandat mai jos. Sper că informațiile prezentate pe acest site îți sunt de ajutor. Îți doresc mult succes!

 

Unde pleacă grăsimea când o eliminăm? Matematica slăbitului

Alte articole

Nu pierde ultimele articole!

Abonează-te la newsletter pentru a nu pierde ultimele articole apărute pe site!