Abordarea mea asupra exercițiilor calistenice este una complet originală deoarece imediat sunt 10 ani de când fac calisthenics, deci cred că am acumulat ceva experiență pe parcursul acestor ani încât să pot vorbi despre ele cu multă dezinvoltură. Prin urmare, nimic nou pentru tine, dar exercițiile calistenice sunt toate cele efectuate pe propria greutate. Calisthenics cuprinde practic întreaga varietate de exerciții care folosesc exclusiv propria masă corporală ca rezistență, indiferent de scopul antrenamentului. Putem considera inclusiv exercițiile din atletism ca fiind calistenice. Prin urmare, când ne referim la exerciții calistenice, ar fi obtuz sau limitat să ne gândim doar la flotări, tracțiuni, genuflexiuni și alte câteva variații. Sprinturile de diferite feluri sau alergarea în sus și-n jos pe scările unui stadion fac și ele parte din exercițiile calistenice, precum și pugilatul era pe vremea grecilor antici parte din gimnastica de atunci, astăzi cunoscut ca box.
Calisthenics este în mod evident o formă mai simplă sau de bază a gimnasticii. Practicat pe întreg globul, indiferent de cultură și mediu, dar care în România prezintă un interes mult prea mic, este realmente o activitate fizică la îndemână oricui. În mod cert necesită creativitate din moment ce mediul înconjurător devine propria ta sală.
Am avut foarte multe conversații de-a lungul anilor cu diverși indivizi care locuiesc în țări precum India, Filipine, Vietnam șa. care practică exercițiile calistenice în mod regulat. Motivația multora dintre ei este una simplă: nu costă absolut nimic și își pot construi corpul antrenându-se în absolut orice context se află. Este o expresie liberă a propriei tale imaginații.
Unde pot face exerciții calistenice?
Poți face calisthenics absolut oriunde te afli. De exemplu, eu făceam cândva tracțiuni la bara comunistă de bătut covoare sau la grinda de beton din imaginea de mai jos. Dacă ai cumva impresia că spatele și brațele mele sunt mai puțin dezvoltate decât ale celor care plătesc bani mulți și ridică greutăți, află că te înșeli amarnic. Din contră, am ajuns la niveluri de forță care exced considerabil media generală a celor care fac sală într-un mod convențional. Desigur că nu aceasta este motivația mea, ce spun fiind doar o constatare sau o comparație banală, dar faptul că un antrenament calisthenics poate arăta complet improvizat sau neobișnuit în ochii majorității, nu îl face mai puțin eficient.
De aici se și naște această ardoare față de exercițiile calistenice. Provocarea este mare, iar rezultatul deloc sigur. Clasicul mers la sală, deși nu trebuie exclus total, mie plăcându-mi și astfel de exerciții, devine mult mai monoton și banal, lipsit complet de creativitate, mediul fiind adeseori toxic și același, iar lista de negativități poate continua.
Idea de calisthenics presupune o stimulare a imaginației atât pentru faptul că mediul nu este unul standard ci într-o continuă schimbare, cât și faptul că va duce la o înțelegere mult mai amplă asupra corpului și exercițiilor. Astfel ai ocazia să lucrezi în tihnă, fără să te simți stânjenit de forma și performanța ta fizică, lucru care se întâmplă în sălile de forță. Doar imaginează-ți șocul celor care te cunosc când îți dai jos tricoul un an mai târziu și constată nu doar că arăți complet schimbat ci realizează felul atipic prin care ai ajuns să ai astfel de rezultate. Asta înseamnă să lucrezi în solitudine și să lași munca să vorbească de la sine (Vezi aici un video de ale mele despre antrenamentul de picioare prin exerciții calistenice).
Poți creea mediul tău sau propria ta sală, iar acest lucru îți va stimula creierul într-un mod pe care îl vei înțelege doar descoperind pe propria piele. Mediul care este în permanentă schimbare îți forțează limitele psihice și intelectuale, performanța nefiind aceeași cu care tu ești obișnuit, deoarece probabil s-a schimbat radical vremea de afară, ambiția necesitând să fie astfel mult mai mare pentru a duce la bun sfârșit sesiunea de efort fizic.
Personal, am făcut antrenament în ploaie, pe întuneric, în locuri abandonate și total inadecvate, în ger de -15 grade, precum am alergat pe munți vara la 35 de grade. Am înotat în lacuri și am alergat pe zăpadă. Dacă am un scop, îl duc la bun sfârșit. Eu nu pierd vremea să caut informații despre de ce este mersul la sală mai util decât exercițiile calistenice sau alte forme de antrenament ci iau acțiune și mă îndrept cu toate eforturile – de multe ori puține – către rezultat, fără să mă îndoiesc de mine, de metode sau să mă frustrez dacă nu îmi ies lucrurile după cum socotesc. Iubesc să fac antrenament, nu ies niciodată chinuit din casă.
Calisthenics este benefic pentru toată lumea
Calisthenics reprezintă antrenamentul de bază în manualul meu de pregătire fizică, fie că lucrez cu un atlet de performanță, un copil în plină dezvoltare fizică sau cu un adult care dorește să sporească viteza, rezistența, forța, puterea ori să dezvolte masă musculară (citește și: Pot Crește Masa Musculară prin Antrenament Calisthenics?). Eu mereu sfătuiesc începătorii în fitness să includă cât mai multe exerciții calistenice. Așadar, bărbat sau femeie, în formă fizică bună sau supraponderal(ă), consider că este important să îți poți ridica și controla propria greutate în timp și spațiu.
Exerciții calistenice pentru începători
Am prezentat deja foarte multe exerciții calistenice pentru începători – și nu numai – în secțiunea de blog al acestui site sau pe canalul meu de YouTube. Pe scurt, fiecare exercițiu fundamental are variații mai simple și mai grele, depinde mult de nivelul actual de forță funcțională, dar care antrenează aceleași grupe musculare la intensități diferite. Exercițiile fundamentale în calisthenics sunt următoarele:
- tracțiuni: asistate cu bandă elastică, orizontale, Australiene, în pronație sau supinație, cu bătaie de palme etc.;
- flotări: din genunchi, pe înclinat sau declinat, cu mâinile apropiate, la paralele (dips), efectuate într-o mână, stând în mâini cu picioarele pe un perete vertical etc.;
- ridicări de picioare și trunchi: pe sol, atârnat de spalier sau de bara de tracțiuni;
- podul de jos și variații: ridicări de bazin pe sol;
- genuflexiuni și variații: pliometrice, într-un picior etc.;
- alergarea în viteză (sprint): diferite distanțe, în deal, pe scări șa.
Se mai pot adăuga exerciții precum Burpees, Jumping Jacks, diverse izometrii (plank sau planșa) șa.
Calisthenics: etimologie, beneficii
Calisthenics face referire la forță și la frumusețe. Grecii antici aveau acest cult al esteticului sau al frumosului, ideologie care astăzi se regăsește în extraordinarele edificii construite pe acea vreme, plus literatura care ne învață cât de multă atenție acordau aceștia tuturor domeniilor, culturii fizice implicit. Toată lumea știe despre spartani și atenieni. De altfel și Platon, un mare filozof antic și nobil atenian, afirma următoarele:
„Gimnastica nu trebuie să aibă în vedere numai sănătatea, ci și să dezvolte, în același timp, forța și frumusețea, spre a apropia pe om de perfecțiune. O activitate unilaterală, gimnastica, ar avea drept urmare sălbăticirea, de aceea ea trebuie completată cu preocupări de ordin intelectual. Dar și educația intelectuală practicată singură, cu excluderea exercițiilor fizice, ar duce la moleșirea individului. Deci numai printr-o colaborare armonioasă și judicios proporționată a celor două activități vor putea fi câștigate virtuțile unui bun cetățean.”
Calisthenics este în esență gimnastică. De fapt, toate exercițiile fizice, inclusiv ridicatul greutăților, își au originea din gimnastică.
Beneficiile exercițiilor calistenice sunt nenumărate, dar eu voi puncta doar cele mai relevante. Hai să ne aducem aminte de perioada în care am fost forțați să stăm la domiciliu pentru a nu răspândi virusul care provoacă boala COVID-19. Este evident faptul că mulți au fost nevoiți să recurgă la calisthenics pentru a-și continua antrenamentul fizic sau pentru a elimina din plictiseală, ori de frica kilogramelor în plus din cauza sedentarismului. Consider acest lucru ca fiind un mare avantaj față de cei limitați la o singură formă de antrenament fizic.
Eu știu că percepția noastră poate fi una eronată cu privire la situația financiară a enorm de mulți oameni și mai ales tineri din această țară. Aceștia nu își permit să cheltuiască 800-1500 RON pe un abonament anual la sala de forță și nici nu pot cumpăra alimente dintre cele mai calitative, nu au părinți atât de generoși, plus o grămadă de probleme existențiale pe cap, dar își doresc și ei să arate bine și să facă sport. Nu necesită absolut niciun echipament special sau costisitor pentru a practica calisthenics afară sau acasă. Exercițiile calistenice se fac la liber și prin improvizație. Mai mult, nu cred că ai nevoie de haine scumpe pentru a face tracțiuni și flotări, nici măcar pentru a alerga. Situația financiară a fost și motivul principal pentru care eu am început antrenamentul calisthenics, așadar, știu prea bine despre ce vorbesc!
Un ultim beneficiu este faptul că antrenezi corpul într-un mod funcțional, lucrând fibrele musculare extrem de calitativ, dar în aceeași măsură antrenezi și țesutul conjunctiv. Forța și anduranța rezultate din acest tip de antrenament vor putea fi exercitate în multe situații reale și aplicative.
Sper că acest articol îți este de folos. În concluzie, îți recomand să explorezi restul site-ului deoarece am postat multe articole cu referire la antrenamente și exerciții fizice. Te poți inclusiv abona la newsletter.