Este Postul Intermitent o Dietă?

Timp de lectură: 3 min

Conținut

Postul Intermitent
Distribuie acest articol

Postul intermitent nu este o dietă ci doar propune o fereastră largă de ore în care să te abții de la a consuma alimente, excepție făcând cafeaua, ceaiul și apa, dar fără să adaugi în aceste produse lapte, zahăr, miere sau îndulcitori.

 

Aproape toată lumea ține post intermitent în timpul somnului, desigur, fără vreo intenție în acest sens. Am să exclud aici acele persoane care se trezesc în timpul nopții pentru o gustare.

 

Pe scurt, dacă ultima ta masă în zi, să zicem cina, a avut loc la ora 23, cu toate că este o oră cam târzie pentru a mânca, dar dacă următoarea masă în zi este la ora 8 dimineața, practic ai ținut un post intermitent de 9 ore.

 

Este Postul Intermitent restrictiv?

 

Nu văd absolut nimic restrictiv legat de postul intermitent, doar te invită la a mări fereastra de ore între mese, spre 12 dacă este posibil. Așadar, aceasta este singura restricție, dar care este toată înspre binele tău. Astfel oferi timp organismului să digere și să metabolizeze eficient atât alimentele consumate înainte cât și resursele depozitate ca grăsimi corporale, dacă ele există. Doctorul Cezar a simplificat foarte bine beneficiile Postului Intermitent în video-ul său de pe YouTube:

 

 

În afară de această limitare, tu poți urma orice fel de dietă, chiar una hiperproteică gen ketogenică, sau dieta vegană sau vegetariană, dar ținând practic post intermitent indiferent de ce anume alegi să consumi. Este destul simplu!

 

Postul Intermitent nu se referă la alimentele pe care ar trebui sau nu să le consumi, ci oferă un program disciplinat și ordonat al meselor, lucru care ajută mult la educarea organismului și metabolismului în sensul gestiunii resurselor nutritive, dar nu numai.

 

Postul poate fi făcut și pe parcursul zilei, sărind prânzul direct la cina, sau chiar micul dejun la prânz. Sunt persoane care au o singură masă în zi, foarte bogată caloric și nutritiv, evident.

 

În concluzie, poți ține Postul Intermitent ca strategie pentru a slăbi (7 Sfaturi pentru Slăbit Sănătos ), dar și pentru creșterea masei musculare, dacă alimentația este una hipercalorică din glucide, proteine și grăsimi. Până la urmă tu poți consuma contravaloarea caloriilor de la prânzul sărit la cină, plus cele de la cina propriu-zisă. Totul depinde de scopul tău.

 

 

Pot slăbi prin Post Intermitent?

 

Dacă mănânci permanent hipercaloric și peste necesarul tău, chiar nu mai contează Postul Intermitent. Consumul exagerat de calorii, mai ales cele dense caloric din produse procesate, va duce mereu la creșterea în greutate. Contează foarte mult cât de eficient lucrează metabolismul, tocmai și rolul postului intermitent. Am scris pe larg despre slăbit sănătos în acest articol: Unde pleacă grăsimea când o eliminăm? Matematica slăbitului.

 

Eu recomand întotdeauna chibzuința, mâncarea gătită corect acasă în detrimentul celor de tip fast-food, a dulciurilor sau mâncărurilor mult prea grele și consumate la ore târzii.

 

Alte articole

Nu pierde ultimele articole!

Abonează-te la newsletter pentru a nu pierde ultimele articole apărute pe site!