Oul întreg este cea mai bună sursă de proteine din simplul motiv că are cea mai mare valoare biologică (100), cu efect maxim în ce privește reconstrucția tisulară (mușchi, oase, piele). Ouăle conțin toți aminoacizii esențiali în proporții similare cu proteinele umane. Alimentele vegetale conțin proteine incomplete sau parțiale, prin urmare, ele au valoare biologică mai mică.
Este albușul de ou superior oului întreg? Cea mai bună sursă de proteină
Acest lucru vizează în special culturiștii sau sportivii de performanță, dar albușul de ou conține apă în proporție de 87%. Prin urmare, albușul de ou rămâne eficient pentru creșterea masei musculare, dar nu într-atât pe cât crezi, oul întreg având de fapt conținut superior de albumină (proteină) care este transformat mult mai eficient în țesut muscular. Doctorul Sten Ekberg explică foarte bine acest lucru în videoclipul de mai jos, dar necesită înțelegerea limbii engleze:
Beneficiile ouălor de care nu ai auzit!
Proteinele oului au valoare biologică mai mare decât al peștelui sau chiar laptelui. Mai mult, aminoacizii din oul întreg sunt mai bine transformați în țesut muscular decât zerul.
Combinația dintre ouă și cartofi conferă cea mai bună valoare energetică: 136. Laptele cu cartofi au valoare energetică de 114, iar grâul cu lapte de 125. Micul dejun se poate varia foarte eficient cunoscând aceste informații.
Albumina (proteina) din ou poate fi transformată în carbohidrați pentru consumul de energie musculară, dar prezența carbohidraților în farfurie (cartofi, pâine, fasole) va face ca oul să fie cel mai probabil cruțat de acest lucru, rămânând proteină și îndeplinind astfel rolul lui principal de construcție. Prin urmare, caloriile prezente în ouăle întregi sunt irelevante din moment ce ouăle sunt folosite corespunzător și nu pentru furnizarea de energie musculară. Depinde mult de felul în care te alimentezi, dacă le mănânci în combinație cu carbohidrați sau nu.

Așadar, după cum observi, organismul este fabulos de complex și inteligent, dar ca să înțelegi și mai bine complexitatea lucrurilor, te invit să studiezi ghidul general în alimentație.
Surse bibliografice:
- Gaby Hauber-Schwenk și Michael Schwenk, (2013) – „Atlas de Nutriție”, editura Rao, București.