Încetează să mai consumi sau să cumperi pastile de slăbit deoarece este un mit faptul că ele funcționează. Aceste pastile îți pot chiar distruge sănătatea, pe lângă faptul că pe termen lung nu vei rezolva mare lucru în sensul arderii grăsimilor corporale. De fapt, niciun doctor sau dietetician sănătos la cap nu recomandă pastile pentru slăbit oamenilor, decât în anumite cazuri absolut excepționale. Cei ce o fac au doar un interes financiar și o gravă lipsă de înțelepciune.
Să știi că printre cele mai căutate cuvinte cheie în Google astăzi (Iulie 2022 când am scris articolul) în ce privește reducerea în greutate sunt pastilele de slăbit. Acest lucru spune multe despre societatea românească, nivelul de educație și disponibilitatea oamenilor către un efort real care să ducă la scăderea în greutate. Ce bine ar fi să existe pilula magică, nu?
Mi-am luat din timpul personal zeci de ore pentru a studia în detaliu pastilele de slăbit. Am cumpărat cărți, am luat notițe, am citit studii complexe pe internet. Eram chiar curios să descopăr dacă aceste pastile de slăbit ajută cu ceva într-adevăr, iar concluzia este că mă sperie când văd acțiunile pe care și le asumă oamenii din această postură.
Ce se întâmplă dacă nu mai iau pastile de slăbit?
Vei pune înapoi toate kilogramele pe care le-ai dat jos. Medicația pentru slăbit se cumpără cu prescripție din partea medicului, în timp ce pastilele se pot achiziționa la liber. Sunt un fel de suplimente nutritive. Dar, făcând referire puțin și la medicație, medicul Christy Risinger confirmă că până și în acest caz, odată ce pacientul întrerupe tratamentul, pune toate kilogramele înapoi (vezi video aici).
Dacă vei căuta atent(ă) pe YouTube sfaturi legate de arderea grăsimilor vei descoperi nenumărați doctori care în primul rând recomandă o alimentație sănătoasă și echilibrată, pe urmă exerciții fizice, abia apoi pastile sau medicație, și asta în cazurile de obezitate extremă. Sigur că aceștia din urmă pot avea un interes financiar, deoarece dacă tu mănânci sănătos, slăbești foarte eficient fără ca vreodată să înghiți vreo pastilă sau supliment pentru reducerea în greutate. Sfaturile lor nici nu ar trebuie să meargă mai departe de alimentația sănătoasă și antrenamentul fizic făcut constant (7 Sfaturi pentru Slăbit Sănătos).
Parcă ne-am pierdut mințile în această epocă a informației! Devenim tot mai proști, iar oportuniștii tot mai lipsiți de coloană vertebrală. Companiile sau farmaciile vor să vândă pastile și suplimente pentru a face bani, iar proștii și leneșii le cumpără cu speranța să rezolve problema, când de fapt nu tratează cauza, ci simptomele. Multe din aceste pastile doar inhibă senzația de foame sau accelerează metabolismul bazal, dar categoric se joacă cu felul în care hormonii interacționează între ei. E un joc periculos pentru sănătate.
Odată ce ai eliminat acești stimulenți prin întreruperea consumului de pilule sau suplimente, fie ele și naturale și fără prea multe efecte secundare, organismul revine la parametrii de funcționare anteriori. Adică arunci bani pe fereastră degeabă deoarece problema este tot acolo și va persista în continuare. Așadar, ce faci? Te reapuci de luat pilule pentru slăbit? Apropo, și cu ceaiurile pentru slăbit este cam aceeași poveste, le bei în acest scop absolut inutil.
Pricepe una și bună! Singura cale să arzi sustenabil și sănătos grăsime corporală este printr-o alimentație echilibrată, ordonată, făcând alegeri nutriționale inteligente, și printr-un program de antrenament care nu este dificil de urmat, chiar și pentru o persoană obeză.
Cum să slăbesc fără pastile, ceaiuri sau medicamente?
Găsești pe YouTube o sumedenie de povești, una mai îngrozitoare decât alta, despre reducerea în greutate cu ajutorul pastilelor pentru slăbit. Trebuie să înțelegi că nu există slăbit rapid și drastic decât dacă șochezi organismul, dar dacă îți dorești probleme grave de sănătate, nu ai decât să încerci. Am mai explicat și în alte articole pentru slăbit, sunt 7500 calorii înmagazinate într-un singur kilogram de grăsime corporală, cum Dumnezeu să elimini pe cale naturală 5 kilograme într-o săptămână? Sunt enorm de multe calorii în 5 kilograme, mai exact 37,500 kcal.
Pe lângă acest aspect, ai cumva condiția fizică necesară încât să poți face antrenamente zilnice care consumă peste 500-1000 de calorii? Poți să te recuperezi atât de repede după un astfel de efort fizic întrucât să o iei de la 0 ziua următoare, și ziua următoare, și tot așa timp de o săptămână? Oricum nu se face antrenament așa, dar am vrut să pun accent pe penibilul situației.
În continuare cea mai bună alimentație care ajută pentru a da kilograme jos sănătos, fără vreo cunoaștere despre fiziologia omului sau nutriție, este să mănânci cumpătat și să îți gătești și prepari singur mâncarea acasă. Respectă ce spune inclusiv la televizor: evită excesul de sare, zahăr și grăsimi.
Eu aș extinde această recomandare și ți-aș sugera să te testezi la un spital dacă ești rezistent(ă) la insulină. Dacă da, atunci este foarte simplu, vei reduce consumul de carbohidrați la minim, vei elimina total glucidele simple, adică cele rafinate și fără conținut de fibre alimentare, și vei merge pe o dietă oarecum ketogenică sau una care are la bază doar carbohidrați complecși cu indice glicemic mic și mediu.
Nu este nevoie să iei niciun fel de pastilă, să bei niciun fel de ceai special care sună pompos și fancy, pur și simplu trebuie să înveți să gătești acasă mâncare sănătoasă. Dar dacă dai buzna la frigiderul din supermarket și cumperi mâncare semipreparată, pe care ulterior o încălzești la cuptor, practic nu ai rezolvat nimic.
Cum trebuie să arate mâncarea sănătoasă?
Du-te și cumpără legume proaspete din piață. Găsește o carmangerie care oferă produse proaspete și de calitate superioară. Sau cumpără legume congelate din supermarket. Consumă și ceva fructe de sezon.
Gătește pentru prânz un fel 1 și 2, farfurii bogate în legume diverse, puține grăsimi și uleiuri, carne moderată. Mănâncă o cină mai săracă în calorii provenite din carbohidrați, dar consistentă în ceilalți nutrienți esențiali: vitamine, fibre alimentare, minerale, proteine.
Pe urmă renunță la tot ce înseamnă produse de patiserie, la dulciuri, sucuri care au conținut de zahăr sau fructoză, fast-food (McDonalds, KFC, shaorma, kebab). Cu acest drum renunță și la pâine, pizza, paste, baghete, lactate în exces etc.


Încet trebuie să înlocuiești alimentele care sunt prea calorice și slabe în alți nutrienți cu un meniu complet din care să te simți și sătul(ă), dar care conține ingredientele și alimentele potrivite. Reeducarea metabolismului începe în bucătărie și se susține sau crește prin efort fizic stereotip. Eu înțeleg faptul că este greu, dar educația unui om nu constă doar în cât de performanți suntem în profesie. Astăzi cu toții avem nevoie de educație nutrițională corectă și de cultură fizică. Prin cultură fizică nu mă refer la culturism sau mersul la sala de forță. Poți sări coarda sau poți umbla zilnic câte două ore înainte de culcare. Poți inclusiv utiliza bicicleta de oraș pentru a merge la serviciu, sau să vâslești pe un lac, asta dacă ai vreunul în apropiere.
Soluții sunt multe câtă vreme ești dispus(ă) să îți schimbi mentalitatea și stilul sedentar de viață. Eu sper că acest articol te va motiva și ajuta să mergi pe o cale mai corectă, altfel ești proscris(ă) eșecului și îți meriți soarta.
Eu nu am scris acest articol pentru leneși și proști, nici să supăr pe cineva anume, ci pentru acele persoane care înțeleg că au o problemă reală de sănătate și care acum dețin înțelepciunea să înțeleagă că trebuie să schimbe ceva pentru mai bine.
Ultim sfat! Dacă nu știi găti corect, descoperă că e plin YouTube-ul de rețete extraordinare, gratuite și care te așteaptă pe tine. Folosește timpul pentru tine, în scop productiv, nu pentru a căuta pastile de slăbit pe Google sau în farmacii, plus că sunt bani aruncați degeaba.
Referințe științifice:
- WebMD: The Truth About Weight-Loss Pills.
- Oregan State University, Science Daily: Most weight loss supplements are not effective.