Despre

Întreg conținutul publicat pe Educație Fizică și Sport este documentat din surse veridice. Informațiile regăsite în articolele de pe site au caracter științific cât și empiric.

Prin urmare, știi că atunci când citești un articol pe acest site sau când vizionezi un video de ale mele de pe YouTube, informațiile sunt de mare ajutor, bine explicate, dar cel mai important, adevărate.

Care este misiunea mea?

Acesta este un proiect care își propune să remodeleze tot ceea ce înseamnă educația și cultura fizică din România, să aducă în ochii publicului larg toate informațiile extraordinare și utile din acest vast domeniu, dar care astăzi sunt pierdute printre cărțile din biblioteci și anticariate, de altfel scrise de mari autori, însă care acum nu sunt la mare căutare decât de cei foarte puțini.  

Nu a fost niciodată o necesitate mai mare pentru cultură fizică, deși interesul acordat literaturii de specialitate este probabil la cel mai mic nivel. Așadar, îmi doresc să facilitez schimbul de informații, să readuc la viață într-un aer occidental și contemporan, păstrând valorile adevărate, munca depusă de acești mari oameni care au scris și publicat nenumărate cărți și descoperiri în domeniul fitness-ului, sporturilor și al educației fizice. Cum pot face acest lucru mai eficient dacă nu prin intermediul internetului? Accesul la literatura de specialitate este dificil în România chiar și atunci când știi ce cauți. Librăriile și anticariatele nu oferă o expunere a cuprinsului sau vreo descriere sumară despre conținutul cărților, și de multe ori stocurile sunt epuizate. Prin urmare, înțeleg de ce o persoană poate avea rețineri în a achiziționa o carte de fiziologie sportivă care poate costa aproximativ 400 RON.

Misiunea mea nu se rezumă doar la studiu independent. De fapt, informațiile mele nu valorează nimic dacă nu reușesc să le transmit publicului larg. 

În concluzie, ceea ce vei descoperi citind articole mele ține de dezvoltarea armonioasă a corpului prin antrenament fizic sportiv sau fitness, ori gimnastică de bază, atletism, ridicarea greutăților etc. Dar public multe informații utile și pentru sportivii de performanță și înaltă performanță.

Interesul în țara noastră în ceea ce privește dezvoltarea fizică armonioasă este unul destul de scăzut. Lipsește cultul frumosului, o filozofie de viață pe care grecii antici o înțelegeau prea bine. Mi-ar plăcea să știu că într-o lume ignorantă și indolentă, pot face o schimbare benefică în viața unui om. Sper să reușesc.

Ce găsești pe Educație Fizică și Sport?

Multe articole care să te ajute în antrenamentul fitness sau cel sportiv, inclusiv în antrenamentul de performanță, indiferent de vârstă, sex, cine ești sau cu ce te ocupi. Vei descoperi exerciții fizice, antrenamente și lucruri interesante despre ele. Vei găsi și informații despre efortul fizic, fiziologia sportului, anatomia omului, biomecanică și kinesiologie, nutriție sportivă, recuperare sportivă ș.a..

Cine sunt eu?

Mă numesc Moldovan Adorian, m-am născut în 1990, sunt din Baia Mare și studiez cu multă pasiune tot ce ține de cultura fizică. Am făcut înot de performanță, am practicat inclusiv fotbal, joc tenis la nivel amator, fac antrenamente de atletism, mă dau mult cu bicicleta, urc frecvent munții și citesc consecvent literatură diversă. Sunt și un mare practicant al gimnasticii de bază, mai exact practic calisthenics (antrenamentele pe propria greutate) de foarte mulți ani, alerg uneori munții și cărările pădurilor din apropiere, înot în lacuri și mă dau pe paddleboard pe timp de vară. Cu alte cuvinte, sunt destul de activ pe parcursul unui an. 

Exercițiile libere pe propria masă corporală, adică cele calistenice, au fost centrul atenției mele în ultimii 10 ani din viață. Am reușit prin activitățile fizice și sportive practicate regulat să construiesc un fizic, zic eu, armonios, puternic, rezistent, și o condiție fizică bună, rezultate obținute în mod natural și prin multă trudă.

Pentru o vreme de aproape doi ani m-am ocupat de pregătirea fizică a Sarei Sitar, campioană națională la acea vreme la categoria de 10 ani, care acum a plecat cu bursă la o academie din Italia. Momentan mă ocup de pregătirea fizică a doi băieți care practică tenis de performanță în orașul de reședință. 

Sunt un om în continuă dezvoltare, un permanent student prin viață. Îmi place să mă mențin activ, citesc multă filozofie, științe reale, despre creștinism, limbi străine, istorie etc.. Ador istoria Imperiului Roman și mai ales a Greciei antice. Am studiat în detaliu cultura fizică din acea perioadă, tocmai de aceea simt că subscriu unei concepții platoniciene în ceea ce privește dezvoltarea multilaterală a mea. Sunt un om polivalent și fac sport sau fitness cu moderație, fără să mă expun riscurilor inutile sau practicilor deloc sănătoase. Metodele mele sunt extrem de simple la bază, dar foarte variate.

Platon a afirmat în una din scrierile sale antice că, gimnastica nu trebuie să aibă în vedere numai sănătatea, ci și să dezvolte, în același timp, forța și frumusețea, spre a apropia pe om de perfecțiune. O activitate unilaterală, gimnastica, ar avea drept urmare sălbăticirea, de aceea ea trebuie completată cu preocupări de ordin intelectual. Dar și educația intelectuală practicată singură, cu excluderea exercițiilor fizice, ar duce la moleșirea individului. Deci numai printr-o colaborare armonioasă și judicios proporționată a celor două activități vor putea fi câștigate virtuțile unui bun cetățean.

Acest mare filozof grec avea cultul frumosului, dar voi lăsa ideile filozofice să fie descoperite în articolele pe care le scriu cu mare dragoste și atenție.